Hackerii profită de pandemie ca să te infecteze cu viruși
Dacă până acum nu înțelegeai diferența dintre virusuri și viruși, aceste atacuri cibernetice te vor lămuri, cu siguranță.
Hackerii profită întotdeauna de situațiile actuale pentru atacurile lor, iar pandemia actuală este una dintre ele. Văd aici modalitatea ideală prin care să mai facă un ban sau să mai obțină niște date. Avem aici exemple de site-uri malițioase sau mailuri de phishing.
Acum, atacatorii cibernetici vin și cu o tactică de ransomware care face mai mult rău decât ar părea la prima vedere. Creatorii au numit tactica CoronaVirus, numai că în loc să te infecteze pe tine, îți pătrunde în calculator. Tactica hackerilor este una ceva mai complicată.
În mod obișnuit, o tactică de ransomware aduce hackerilor bani prin una dintre aceste două situații: fie îți pătrund în sistem, îți criptează fișierele și apoi îți cer bani ca să ți le decripteze, fie solicită o sumă pentru a nu face publice date personale despre tine.
De această dată, potrivit MalwareHunterTeam, scopul real al atacatorilor este să-ți distragă atenția prin tactica de ransomware de la instalarea unui troian numit KPOT.
Cum atacatorii te păcălesc să instalezi viruși pe calculator și cum te poți feri
KPOT este un troian cunoscut de experții în securitate cibernetică. Atacatorii îl folosesc pe acesta pentru a-ți fura parole, dar și date de autentificare din browserul pe care îl folosești, aplicațiile de gaming și chiar pe cele pe care le folosești pentru portofelul virtual de criptomonede.
MalwareHunterTeam a descoperit cum hackerii aplică, de fapt, tactica de ransomware denumită CoronaVirus. Folosesc pentru asta o aplicație extrem de populară de curățare a sistemului, numită WiseCleaner. Au pentru asta un site fals care arată identic cu cel real, așa că oamenii nu observă că instalează viruși de pe o adresă web malițioasă.
În continuare, KPOT ajunge pe computerele victimelor și rulează în background, în timp ce tu ești preocupat să rezolvi problema ransomware-ului. Experții spun că nu cei 50 de dolari pe care atacatorii îi cer ar trebui să te îngrijoreze, ci troianul care-ți fură datele.